top of page

Toplumda her üç kişiden birinde ortaya çıkıyor.

Genel yetişkin nufusta üçte bir oranında görülürken, görülme sıklığı iki kişiden bire düşmektedir. Tedavi 

edilmediği taktiede ölümcül sağlık sorunlarına neden olur. Erken tanı ve tedavi ve yaşam tarzı değişiklikleri

çok önemlidir,

Çağımızın en önemli sağlık sorunlarından biri haline gelen hipertansiyon zamanında tanınıp tedavi edilmediği taktirde ciddi kalp ve damar hastalıklarına neden olur.En çok kalp,beyin ve böbrekler etkilenir.

Yıllarca hiçbir belirti vermeden gelişebilen hastalık,farklı risk faktörlerinin eklenmesiyle geri dönülmez boyutta organ hasarlarına yol açar.Ülkemizde yapılan araştırmalar 25 milyon civarında hipertansiyon hastasının olduğunu gösteriyor.Diğer yandan araştırmalar hipertansiyon hastası olduğunu bilmeyen milyonlarca kişinin olduğunu gösteriyor.Bu nedenle düzenli tansiyon ölçümlerinin yapılması hipertansiyonun erken yakalanması açısından büyük önem taşır.

Nasıl Korunalım:

Hipertansiyon ve damar sertliği arasında ciddi bir ilişki vardır.İleri yaş ve kan basıncı artışı kalp,beyin,böbrek ve önemli damarların hastalanma riskini artırır.

% 90-95 oranında ailesel bir geçiş söz konusudur.Çevresel etkenlerde önemli risk faktörleri arasında sayılır.

Hastalığın tedavisi ve ölüm riskini azaltmak için yaşam tarzı değişiklikleri neredeyse tedavi kadar önem taşımaktadır.Doğru önlemler alınarak hem hipertansiyonun gelişmesi hemde damar sertliğinin önlenmesiyle kalp ve damar hastalıklarının oluşması felç diyabet kanser ve benzeri pek çok hastalıklardan korunmak mümkündürr.Burada sigara içmenin üzerinde önemle durmak gerekir.Araştırmalar bu tip hastalıkların sigara içen popülasyonda kat ve kat fazla olduğunu göstermektedir.

Sigaranın içilmemesi ya da erken dönemde bırakılması,sağlıklı beslenme,düzenli egzersiz yapılması,fazla tuzdan kaçınılması bu hastalıklardan korunma da çok önemlidir.

Risk Faktörleri:

Araştırmalar kişinin kalp-Damar Hastalığı riskinin tahmin edilebileceğini göstermektedir.Sadece kan basıncı düzeyi değil,kan şekeri ve kolesterol düzeyi başta olmak üzere kişinin sigara içip içmediği,spor yapıp yapmadığı,obezite de büyük önem taşır.En önemli risk faktörleri bunlardır.

Beslenme:

Hipertansiyon,Kalp ve damar hastalıklarından korunmada  tercih edilebilecek yiyecekler Bol sebze ve meyve,yağsız süt ve yoğurt tahıl ve lifli besinler,yağsız et,nohut ve mercimek gibi baklagillerdir.Tüketmekten kaçınılması gerekenler ise doymuş yağ asitlerini içeren margarin türü yağlar,şeker,tuz,aşırı alkol,ketçap mayonez,hardal ve salamura yiyeceklerdir.

Kan Basıncı Sınıflaması:

Kan Basıncı

130 altı         85 altı    2 yıllık süre içinde tekrar değerlendirilir.

130-140       85-90     Önerilerde bulunulur ,Yaşam tarzı                                                          değişiklikleri ,risk faktörlerine göre tedavi

                                     başlanır.

140-150      90-100    tedaviye başlanır

160-180    100-110    Mutlaka 2-3 ilaçla tedavi edilir.

 

Kan Basıncı Ölçümü:

Kan basıncı bir çift değer olarak vurgulanır( 140/80 gibi)Bu durum damarlardaki basıncın her zaman aynı olmadığını gösterir.En yüksek basınca kalbin kanı pompaladığı anda erişilir.Kalp atımları arasında kalp dinlenmedeyken ise en düşük basınç elde edilir.Bu değerlerin her ikisi de eşit derecede önemlidir.Ölçüm yapılmadan önce en az 15 dk.dinlenilmiş olmalıdır.En az 2 dk.arayla iki ölçüm yapılmalıdır.Hemen yemekten sonra da ölçüm yapılmamalıdır.

bottom of page